Fòrum de la Penya Independent de Benafigos

Fòrums Públics del P.I.B. => Missatges del fòrum => Missatge iniciat per: Pere Escobar Solsona en 15 de Desembre de 2009, 14:45:50

Títol: El preu real de la trufa
Publicat per: Pere Escobar Solsona en 15 de Desembre de 2009, 14:45:50
1.040 €/Kg. és el que es paga avui al mercat francés de Sainte Alvère (http://www.sainte-alvere.com/pageseditos,17,left_DD505725,marche,aux,truffes,sainte,alvere.html) la tuber brumale (la trufa de pitjor qualitat que tenim a Benafigos, que és la que es coneix com machenca). Estos són els preus que percebixen els buscadors de trufa a França.

Els preus no han baixat allà dels 580 €/Kg. (quan ací les pagaven a 80 €/Kg.) des de que s'ha obert el mercat. I si parlem de la tuber melanosporum (la de major qualitat, que també es pot trobar a Benafigos), el preu puja fins els 1.250 €/Kg.

A les nostres comarques les han comprades des dels 80 €/Kg. fins els 400 €/Kg.
Títol: Re: El preu real de la trufa
Publicat per: milhomens en 15 de Desembre de 2009, 18:46:41
Fa 2 caps de setmana, a la fira de la trufa de Sarrión, el preu al públic era de 600 €/Kg i vam estar parlant en comerciants de les comarques de la zona així com de Terol i ens van dir que eixa setmana (o siga fa 2 caps de setmana) per allí es van pagar 500 € / Kg i ens van dir que en un mes perfectament es pagarien aquest any 800 € / 1.000 € Kg ja que aquest any no hi ha casi trufa.

Així, que si algú vol telèfons de comerciants d'aquella zona, jo tinc varis tarjetes. Per fer una telefonada no perdereu res perque pareix que els comerciants de la nostra zona son un poc (o un molt "gitanos" o "lladres", com vullgueu).

El que esta clar es que en aquest mercat "negre", hi ha molt de mentirós i molt de listillo que només fa que aprofitar-se de la gent major. Així que no estaria de més començar a no vendre trufa als actuals comerciants que passen pel poble per donar-los la mateixa medecina i sobre tot, advertir als vostres familiars, pares i avis del robatori que continuament i any darrere any pateixen.

Una pregunta que tinc a fer és, a Benafigos, la major part de la trufa que comercialitzem actualment, és la Melanosporum no? (que és la de major qualitat?) És la que coneixem com a trufa negra no? La Machenca, és la dels avellaners que és blanca a l'interior?

Salut

Títol: Re: El preu real de la trufa
Publicat per: Víctor en 16 de Desembre de 2009, 09:17:18
Segons un llibre de un entés en truficultura, Santiago Reina, la tuber brumale, també coneguda com trufa machenca (en valencià magenca) o inclús també com a trufa negra es de menor cualitat que la tuber melanosporum o trufa negra. La machenca te tendéncia a asociarse amb els avellaners, pero la melanosporum també apareix en els avellaners.
El aspecte exterior es paregut, la machenca te un olor mes fort i un poc agre. En el interior es on millor es diferencien, la melanosporum te moltes mes estries i mes finetes, mentres que la brumale o machenca les te mes groses i turbies.

Respecte als preus dels intemediaris tampoc ni ha que alarmarse tant, si que es cert que cride mes l'atenciò per el elevat preu del kilo de trufa, però fan lo mateix en les armeles, les avellanes... ja ho sabeu de sobra, paguen miseries als agricultors i després 400gr. d'armeles a Mercadona te costen 3€.


Cuantes carrasques micorrisades es porten plantades en Benafigos en menos de dos anys?
Es una bona idea apostar per la truficultura?
Títol: Re: El preu real de la trufa
Publicat per: Raquel Escobar Solsona en 16 de Desembre de 2009, 10:32:54
A mi la veritat és que me costa diferenciar-les, sobretot si encara no estan madures de tot o si no hi ha cap tros trencat. Encara així, jo crec que la majoria de trufes que es trauen són melanosporum, als avellaners també.
Este cap de setmana pesaré la quantitat d'una i de l'altra ara que comencen a estar madures i es coneix millor la varietat que són i ja vos contaré.
Adjunte dos fotos de les dos varietats.
Ah, i les que són blanques per dins són o trufes d'estiu, o tuber melanosporum o brumale que encara estan verdes.
Salut.
Títol: Re: El preu real de la trufa
Publicat per: milhomens en 16 de Desembre de 2009, 19:02:31
Respecte als preus dels intemediaris tampoc ni ha que alarmarse tant, si que es cert que cride mes l'atenciò per el elevat preu del kilo de trufa, però fan lo mateix en les armeles, les avellanes... ja ho sabeu de sobra, paguen miseries als agricultors i després 400gr. d'armeles a Mercadona te costen 3€.

Cuantes carrasques micorrisades es porten plantades en Benafigos en menos de dos anys?
Es una bona idea apostar per la truficultura?

Si que es per alarmar-se ja que l'exemple dels preus en l'agricultura és molt clar i real però almenys, el preu està regulat als mercats i no es un mercat negre. En l'agricultura partim d'una base legal i que podem informar-nos per mitjans oficials.

En la trufa, al ser un mercat no regulat o NEGRE, eixos beneficiaris, no declaren res de res i tot el benefici va a la butxaca directament. A part, no pots informar-te del preu real als mercats ja que no està regulada i sempre tens que refiar-te del que et diu el comerciant.

Respecte a si es una bona idea apostar per la truficultura, jo només pense que:

>> Els joves dificlment podrem treballar o conrear les terres de les nostres families. Per a que hi hage argilagues o armetles secs, millor plantar carrasques que al menys ajudaran a fer bosc, ajudaran a l'ecosistema del poble, i podras fer llenya a la vellesa per calfar-te a la ximeneia.
>> La trufa com el caragol blanc (encara no s'ha pogut criar en cautivitat), es un misteri a dia d'avui. Hi ha tantes posibles variables que afecten a aquest fonc que dificilment podra mai ser controlat. Així, que per més carrasques micoritzades que es planten, ningú et pot garantir minimament que produiras una trufa. És més, només un 10% de les carrasques micoritzades en les grans plantacions on s'arriben a invertir fortunes, arriben a produir trufa per a fer la plantació rentable.
>> La trufa com a producte elitista o Gourmet, només fa 10 anys que s'ha introduit en Espanya. I a part de França i Italia, no hi ha altre país a dia d'avui que produisca trufa. La seva busqueda i comercialització s'ha generalitzat com mai fins ara i tenim que cada any, en contra de tots els indicadors, el preu només fa que pujar.
>> Tant la situació de Benafigos, com la seua terra calcarea, com els indicadors de PH d'aquesta, com la seua altitud, clima i pluviometria, fan de la part alta del terme de Benafigos una de les millors zones posibles de conreu a tota Espanya.
>> El gran boom de la cuina d'autor i de cada volta més coneguda i important dieta mediterranea així com la situació actual a nivell internacional de la cuina espanyola, fan que per exemple un dels productes que més s'ha introduit en l'elaboració, condimentació i decoració dels plats i cuiners de nivell en els ultims anys a part dels BOLETUS, sigue la TRUFA. Sense anar més lluny, aquesta setmana ens han ensenyat 4 elaboracions espectaculars de plats en Trufa al Centre de Turisme que fins i tot a mí m'han deixat sorpres de les posibilitats d'aquest or negre.
>> Les posibilitats d'exportar aquest or negre com s'ha fet per exemple amb el vi o el pernil a altres mercats a preu de caviar, fan que les portes, estiguen totalment obertes a un futur molt esperançador.


Salut 
Títol: Re: El preu real de la trufa
Publicat per: Raquel Escobar Solsona en 17 de Desembre de 2009, 09:47:01
Jo espere que en el temps i a mida que hi haja més demanda de trufa en Espanya, el mercat vaja normalitzan-se i vaja desapareguent tot aquest obscurantisme que hi ha al voltant de la trufa. Crec que les jornades tècniques i fires que es fan arreu de les nostres comarques i voltants estan fent molt bon paper i són fonamentals en aquest sentit. A mes a mes s'aprenen moltes coses sobre el mon de la trufa, pel que vos anime a que assistiu a alguna, tant si sou truficultors com si sou restauradors.
Milhomens, ja me passaras les receptes, que jo estic començant a experimentar la cuina amb trufa. Jo de moment nomes he provat els ous trufats, que son molt fàcils de fer. Per si algú vol provar-los, només s´ha de ficar una trufa junt amb els ous en un recipient hermèticament tancat, i als dos dies ja tenim ous trufats i després eixa trufa podem gastar-la en una altra recepta, podem vendre-la o podem ficar-la amb oli per fer oli trufat.
Títol: Re: El preu real de la trufa
Publicat per: Pere Escobar Solsona en 18 de Desembre de 2009, 10:58:02
Respecte als preus dels intemediaris tampoc ni ha que alarmarse tant, si que es cert que cride mes l'atenciò per el elevat preu del kilo de trufa, però fan lo mateix en les armeles, les avellanes... ja ho sabeu de sobra, paguen miseries als agricultors i després 400gr. d'armeles a Mercadona te costen 3€.
Eixe és el problema, que ací el únic que perd diners és l'agricultor; que els intermediaris s'han de guanyar la vida està clar, però que no sigue a costa de la vida de l'agricultor. Si els intermediaris de la trufa es guanyen 850 €/Kg. (1.250 €/Kg. quan la venen ells menys els 400 €/Kg. quan la paguen) i el que va a buscar-la només es guanya 400 €/Kg., hi ha alguna cosa que no quadra; sense intermediaris seria molt difícil vendre la trufa, però sense buscadors no hi hauria ni trufa ni intermediaris, així que tots tenen molt a perdre quan ixen xifres com estes.

En el cas de les ametlles o de les avellanes la cosa està més difícil, perquè el mercat és molt menys transparent del què pareix. A les tendetes de Castelló es venen les avellanes grosses (les de California) a 5 €/Kg. amb clasca; si estes tendes la compren al Mercat d'Abastos es guanyen un màxim de 70 cèntims per Kg., així que no són les tendetes les que unflen els preus. El preu de les avellanes que paguen als agricultors esta setmana a la Cooperativa de Reus és de 1,13 €/Kg. amb clasca. I les avellanes que entren de Turquia (quina sorpresa s'en durà algú) tenen un preu sempre superior al de les nostres avellanes (l'any passat van entrar a un preu sempre superior al què pagaven les Cooperatives). Així que entre el preu que rep l'agricultor (1,13 €/Kg.) i el preu al que es venen al públic les avellanes (5 €/Kg.) hi ha 4 € (3,30 € si descontem els 70 cèntims que es guanyen les tendetes) que ningú sap qui se'ls embortxaca.

Sempre m'he fet una pregunta, i és a qui i per quin preu venen les avellanes les Cooperatives i a qui li les compra Mercadona (o Carrefour).
Títol: Re: El preu real de la trufa
Publicat per: Pere Escobar Solsona en 18 de Desembre de 2009, 11:04:20
Per cert, que com no només de queixar-se es pot viure, vos informo que he posat en marxa des de fa unes setmanes una Web de venda directa (http://www.avellanadebenafigos.es) de fruits secs i d'altres productes de la terra (açò és propaganda ;)).
Títol: Re: El preu real de la trufa
Publicat per: Pere Escobar Solsona en 07 de Gener de 2010, 18:57:56
Pareix que hi ha per Benafigos algun entés en francés que diu que el mercat de la trufa de Sainte Alvére és per a vendre trufa per Internet (que també es ven) i que eixe no és el preu que se'ls paga als recol·lectors. Bé, el preu de venda al públic a les tendes franceses (i també a les tendes per Internet) és de 1.800 €/Kg. a 1.900 €/Kg.

Però donat que es tracta d'una qüestió de credibilitat (doncs pareix que hi ha qui és expert en francés i sap més que ningú), anem a fer un exercici ben simple. Eixe mercat de la trufa de Saint Alvére té unes normes, i hi ha un article d'eixes normes (el número 7) que diu qui pot vendre trufa a eixe mercat; doncs bé: posarem el text original en francés i després el traduirem a valencià i (per si també hi ha algun expert en valencià que vulga saber més que ningú) a castellà. El reglament complet del mercat de la trufa de Sainte Alvére està (en francés), ací (http://www.sainte-alvere.com/pageseditos,18,left_5228AA2B,reglement,marche,aux,truffes,sainte,alvere.html); i l'article 7 diu:

«Article 7: Seuls les apporteurs "récoltants" sont autorisés à vendre. Ils devront décliner de façon lisible leur nom et adresse.»

Ara en valencià, a veure si ens enterem tots:

«Article 7: Només els socis "recol·lectors" estan autoritzats a vendre. Deuen posar a un lloc visible el seu nom i la seua adreça.»

I ara en castellà, per si a algú no li ha quedat clar:

«Artículo 7. Sólo los socios "recolectores" están autorizados para vender. Deben poner en un lugar visible su nombre y su dirección.»
Títol: Re: El preu real de la trufa
Publicat per: Pere Escobar Solsona en 12 de Desembre de 2010, 19:04:23
Torna a ser època de trufes i tornem a denunciar els preus que es paguen per les trufes als recol·lectors. A França els recol·lectos reben esta setmana 960 €/Kg. per la tuber melanosporum i 800 €/Kg. per la tuber brumale.

Ací es paguen esta setmana a 200 €/Kg.

El preu de venda majorista (a restaurants i altres comerços que treballen amb trufa) era la setmana passada de 700 €/Kg a Lleida.
Títol: Re:El preu real de la trufa
Publicat per: Pere Escobar Solsona en 12 de Desembre de 2012, 18:15:37
Este any, a França es tornen a pagar les trufes als recol·lectors a 950 €/Kg (http://www.sainte-alvere.com/pageseditos,17,left_DD505725,marche,aux,truffes,sainte,alvere.html) (la tuber melanosporum de categoria 2).

Diuen que este any podríen arribar a preus similars per ací perquè hi ha poca trufa.

Veurem si és cert i el mercat comença a fer-se més transparent per als recol·lectors.
Títol: Re:El preu real de la trufa
Publicat per: Pere Escobar Solsona en 18 de Desembre de 2012, 15:38:12
Esta setmana ha pujat a França fins els 1.600 €.
Títol: Re:El preu real de la trufa
Publicat per: Pere Escobar Solsona en 02 de Desembre de 2013, 16:38:19
El mercat de la trufa torna a iniciar-se a França a 950 € este any.