Autor Tema: Com era el castell de Benafigos?  (Llegit 9628 cops)

0 Usuaris i 1 Visitant estan veient aquest tema.

Desconnectat Pere Escobar Solsona

 • Membre del P.I.B.
 • Membre del PIB
 • ****
 • Missatges: 1.393
 • Karma: +3/-0
 • Gènere: Masculí
 • Membre del P.I.B.
  • Opiniones inexpertas
Re: Com era el castell de Benafigos?
« Respondre #25 el: 11 de Juny de 2010, 18:51:42 »
No trobava mai el temps suficient per a pintar el dibuix que va fer Miguel Àngel (és una feina de xinesos), però per fi està acabat. Ho he pintat a base de textures i li he posat un fons real; tinc una versió amb més ressolució (ocupa més de 2 Mb i era massa per al Fòrum), per si algú la vol.

(Si teniu problemes per a veure la imatge amb l'Internet Explorer, proveu amb el Mozilla o amb el Google Chrome. Ja miraré per què no es veu sempre en Internet Explorer).
« Darrera modificació: 11 de Juny de 2010, 19:00:04 per Pere Escobar Solsona »
Nosotros somos seres racionales...
...de los que toman las raciones en los bares.

Desconnectat Pere Escobar Solsona

 • Membre del P.I.B.
 • Membre del PIB
 • ****
 • Missatges: 1.393
 • Karma: +3/-0
 • Gènere: Masculí
 • Membre del P.I.B.
  • Opiniones inexpertas
Re: Com era el castell de Benafigos?
« Respondre #26 el: 14 de Octubre de 2010, 00:11:41 »
Tinc algunes dades soltes sobre la configuració del recinte principal de Benafigos i les seues possibles entrades, així com algunes dades més sobre la possible ubicació de les primeres cases habitades, als Albis.

Com deia als primers missatges d'este mateix tema, em pareixia possible que l'entrada principal al recinte emmurallat del castell estiguera al centre de l'actual carrer Portellàs, de manera que l'actual carretera continuaria recta fins la pròpia Plaça Major (l'entrada estaria ubicada per l'actual casa de Julián, que podria haver segut en temps antics una torre defensiva amb un arc o porta d'entrada, i continuaria fins la Plaça pel carreró que hi ha darrere), salvant possiblement algun fossà o gran desnivell (els bancals que hi ha entre el Portellàs i les roques i entre el Portellàs i el cantó de Joel).

Pel que sé, l'actual carretera, a partir del Calvari, es va haver de reomplir, per a elevar-la i ampliar-la, amb pedres del propi castell; això indicaria una continuitat en el desnivell existent als bancals entre les roques i el cantó de Joel i, per tant, l'existència d'un fossà defensiu a eixa part del poble quedaria pràcticament demostrada.


Les dos rampes empinades que ara pugen per darrere de casa Julián (una per cada costat) i que donen al carreró de darrere no tenen massa sentit si no és per a donar continuitat a una entrada preexistent, doncs si el motiu de la seua construcció era per a donar accés a les cases del carreró hi havia suficient amb una de les dos rampes; jo entenc que donar-li continuitat a eixe carreró tant a dreta com a esquerra havia de tindre un motiu, i considero que eixe motiu és que eixe era el carreró d'entrada al recinte principal del castell.

I és que quan es va reformar la casa que ara és el número 13 de la Plaça es van descobrir algunes fornícules (hornacinas) a les seues parets, de manera que eixa casa pareix haver-se fet entre les parets d'un carreró on estaven exposats els sants venerats a Benafigos, tal i com es pot veure als carrers de Granada:


L'antiga casa del delme seria la primera casa entrant a ma dreta (entre eixe teòric carreró d'entrada i la casa del delme hi havia una roca, davant de la qual es va construir amb posterioritat un corral -per baix del nivell del terra- que ara és la casa amb el número 12), i només entrar es veurie l'esglèsia i un arbre (on ara està el saló hi havia un arbre).

Per altra banda, i respecte a les primeres cases del poble, cal tenir en compte que un freginal era el lloc tancat on es deixaven pasturant les raberes; el freginal dels Albis tenia eixa funció, de manera que és molt possible que els primers habitants de Benafigos utilitzaren eixe espai per a tindre els animals tancats aprop de les seues cases; si ens fixem bé, veurem que eixe freginal està comunicat amb tots els assagadors d'entrada i eixida del poble, doncs es comunica directament amb el poble (pel camí dels Albis) i arriba fins l'assagador de La Solana (des d'on es pot accedir a la resta d'assagadors).

Així doncs, la ubicació dels Albis (vegeu el primer mapa que adjunto baix, on està assenyalat en groc el freginal dels Albis) i el seu accés directe als antics camins -així com l'existència d'aigua abundant, tant a la Font dels Albis com a la cènia que hi ha al costat de l'assagador de La Solana- és algo a tindre molt en compte a l'hora de pensar en el lloc on van estar les primeres cases de Benafigos.
« Darrera modificació: 14 de Octubre de 2010, 00:24:54 per Pere Escobar Solsona »
Nosotros somos seres racionales...
...de los que toman las raciones en los bares.

 

En la Resposta ràpida pots utilitzar BBC i emoticones com ho faries en un missatge normal, però d'una manera més convenient.

Atenció: en aquest tema no s'han enviat missatges al menys des de 120 dies.
Encara que estiguis segur de que vols respondre, si us plau considera començar un nou tema.

Nom: Correu:
Verificació:
Escriu les lletres mostrats en el dibuix
Escoltar les lletres / Sol.licitar una altra imatge
Escriu les lletres mostrats en el dibuix:
De quin poble som? ¿De qué pueblo somos?:
Escriu el mil en xifres. Escribe el mil con números.: