Autor Tema: Com era el castell de Benafigos?  (Llegit 9615 cops)

0 Usuaris i 2 Visitants estan veient aquest tema.

Desconnectat miquel

 • Convidats
 • ***
 • Missatges: 124
 • Karma: +2/-0
Castell de Benafigos
« Respondre #5 el: 16 de Desembre de 2008, 09:18:55 »
Adjunto dos fotografies amb les portes d'entrada i torres defensives, (actuals cases de teodosio i de la plaça on avui es fa el ball de festes, hi ha altres que també tingueren diverses funcions

Desconnectat Pere Escobar Solsona

 • Membre del P.I.B.
 • Membre del PIB
 • ****
 • Missatges: 1.393
 • Karma: +3/-0
 • Gènere: Masculí
 • Membre del P.I.B.
  • Opiniones inexpertas
Re: Com era el castell de Benafigos?
« Respondre #6 el: 16 de Desembre de 2008, 11:35:20 »
Com a ajuda per a entendre les diferents possibilitats, incloc una nova ortofoto amb una sèrie de línies bàsiques que són les que podríen donar alguna pista sobre la antiga configuració urbanística de Benafigos.

A la part de dalt de la fotografia hi ha tres línies, que són les que segueixen les actuals cases que hi ha al poble a la Plaça Major; la casa dels meus agüelos va ser construida, segons es pot veure a la pedra que hi ha a la façana, el 1626, quan els àrabs ja havien estat expulsats i Espanya era un gran imperi (és a dir, quan les necessitats defensives internes eren mínimes i quan les màximes preocupacions guerreres estaven molt lluny de Benafigos). La casa d'Antonio encara té un arc que, pel tamany, bé podria ser un arc d'entrada al castell (o no, qui sap). Entenc que estes dos cases van ser construides abans que les que queden enmig, potser aprofitant part de la muralla interior.

Les cases que queden enmig (i per això he pintat les línies) són estretes, com si s'hagueren construit aprofitant l'espai deixat entre les dos primeres (potser perquè hi havia un camí d'entrada entre les dos); a més, la línia d'enmig té el mateix recorregut que el carreró que hi ha a la part de darrere, que pareix un carrer que es va tallar (construint una casa en el seu recorregut) quan es va obrir alguna altra entrada (el Portellàs?). Per això he considerat possible que una de les entrades estigués ubicada a l'actual carretera.

He pintat també dos línies a la part inferior esquerra de la imatge (al carrer que baixa cap a la Casa Gran), doncs em va resultar curiosa la forma que tenen les dos cases que estan remarcades, com si hagueren tingut que aprofitar alguna paret anterior que ja tenia eixa mateixa forma. Potser la muralla s'iniciava des d'ahi i anava cap al carrer Cavallers (eixa és la direcció que indiquen les dos cases).

També he remarcat les formes més arrodonides de les cases del poble, fent recorreguts curvats com si s'hagueren construit aprofitant l'anterior forma de, per exemple, una muralla (així es podien estalviar la construcció d'una paret).

Finalment, he remarcat el que anteriorment era, segons tinc entés, el cementeri del poble, ubicat habitualment a l'eixida (o l'entrada, segons es mire) del poble i allunyat de les cases habitades. Açò significaria que, com dius tu, les primeres cases estarien cap a l'altre cantó del poble (a Les Eres i al Ravalet) o inclús als Albis, sense descartar que les primeres cases es construiren al Calvari (el lloc més apropat a les terres de cultiu del Plà, tot i que quedaríen completament exposades al vent i al fret del nord).
« Darrera modificació: 16 de Desembre de 2008, 16:24:50 per Pere Escobar Solsona »
Nosotros somos seres racionales...
...de los que toman las raciones en los bares.

Desconnectat Pere Escobar Solsona

 • Membre del P.I.B.
 • Membre del PIB
 • ****
 • Missatges: 1.393
 • Karma: +3/-0
 • Gènere: Masculí
 • Membre del P.I.B.
  • Opiniones inexpertas
Re: Com era el castell de Benafigos?
« Respondre #7 el: 16 de Desembre de 2008, 19:11:25 »
Estic pintador, així que torno amb una altra ortofoto de Benafigos, esta vegada més extesa per a cobrir Els Albis i el Calvari.

Les possibles entrades al poble i al castell

He pintat en verd el recorregut d'entrada que deixaria a l'antic cementeri als afores del poble si este s'hagués construït inicialment a l'entorn de Les Eres i el Ravalet; just enfront de l'antic cementeri estaria el camí per a anar cap al castell o per a seguir cap al poble.

El recorregut de color roig deixaria l'antic cementeri fora del camí d'entrada tant al castell (pel Cantó de Joel) com al poble (en este cas, al Calvari), però quedaria molt prop.

I el recorregut de color lila seria el què s'utilitzaria si el poble hagués estat inicialment als Albis; en este cas existirien dos possibilitats, doncs el camí podria ser el mateix que per al recorregut de color verd.

Les entrades verda i roja tenen una pega, i és que per eixe camí és impossible que poguera circular un carro, de manera que és poc probable que eixa fore l'entrada tant al poble com al castell; tot i que no està assenyalat a l'ortofoto, l'entrada podria estar per la Font de la Gàrgola (això explicaria també l'expansió del poble cap a baix -pel camí d'entrada- i no cap al Calvari -on les cases estan massa separades per a indicar un creixement per necessitat imperiosa de més vivendes-).

Ens queda també l'entrada per l'actual carretera, que seria, baix el meu punt de vista, l'entrada principal al castell (no al poble, de no ser que les primeres cases estigueren ubicades al Calvari). Que a l'Era del Portal hi havia una entrada pareix indiscutible, donat el seu propi nom; entenc que eixa devia ser l'entrada per als habitants del poble si es produïra algun atac (seria la porta de detràs), sempre i quan suposem que les primeres cases del poble es van construir a l'altre costat de l'actual carretera. El Portellàs (que recordem que s'estén a ambdós costats de la carretera) entenc que era el "portal gran" (el portalazo, per a entendre'ns), tot i que també podria tindre un significat despectiu (per lleig o per menut) que crec que no es dona en este cas (donada l'extensió que abarca el carrer); la meua insistència en passar pel mig de les actuals cases que donen a la Plaça Major vé del nom del carrer, que entenc que s'estén cap amunt pels dos costats de la carretera perquè el portal devia estar enmig.

Les primeres cases

De les tres possibles ubicacions de les primeres cases del poble, veig els Albis massa allunyats del castell i el Calvari amb massa espais no construits; si descartem l'entorn de l'antic cementeri, ens queden les cases que ha assenyalat Miquel (al Ravalet i a Les Eres), a les quals es podria accedir per la Font de la Gàrgola, quedant protegides de qualsevol atac al poder refugiar-se al castell tant si l'atac vinguera del Plà (quedarien darrere del castell i podrien entrar per l'entrada de l'Era del Portal) com si l'atac vinguera de baix (estarien sempre més aprop del castell que els atacants).

En definitiva, que la proposta de Miquel m'ha convençut.

Les muralles

Jo seguisc insistint en la doble muralla defensiva, en consonància amb el castell de Morella (adjunto una ortofoto per a que vegeu a què em referisc), referència de fortaleça molt difícil de véncer a tota la contornada; entenc, per tant, que eixe castell va servir d'exemple per a molts altres, entre ells, per què no, el de Benafigos.
Nosotros somos seres racionales...
...de los que toman las raciones en los bares.

Desconnectat miquel

 • Convidats
 • ***
 • Missatges: 124
 • Karma: +2/-0
castell de benafigos
« Respondre #8 el: 16 de Desembre de 2008, 19:31:15 »
la configuració general de les entrades segueix pensant en les dues portes d'entrada natural, i també que les muralles  segueixen linies corves aprofitant el terreny.
En quant el cementiri una vegada parlant amb Marisol en va comentar que baix la era portal on senalyes es trobaren osos, ¿podria ser l'antic cementiri àrab? la direcció a l'est cap a la Meca?
La casa d'Antonio un dia que vaig fotografiar l'arc en va comentar que la seua casa es coneixia com la casa del delme jo crec que era l'antiga carnisseria de la vila, repasant un poc les cases de la plaça si que es veritat que els anys 1600 - 1700 es quant hi ha un obrer o picapedrer que deixa el seu treball al poble, es la casa dels teus auelos, la casa de Clara, l'ermita de l'Ortisella, la torre del Mas del Pla, ¿antiga torre vigia o mas fortificat?, adjunte ortofotos de la plaça en els edificis mes importants. Observa les finestretes que donen al carrer Rabal de la casa de Clara. 

Desconnectat Pere Escobar Solsona

 • Membre del P.I.B.
 • Membre del PIB
 • ****
 • Missatges: 1.393
 • Karma: +3/-0
 • Gènere: Masculí
 • Membre del P.I.B.
  • Opiniones inexpertas
Re: Com era el castell de Benafigos?
« Respondre #9 el: 17 de Desembre de 2008, 12:16:27 »
Sobre les entrades al poble, és obvi que em portes un avantatge considerable respecte a la meua proposta: l'evidència és que les entrades actuals són les que són i no hi ha cap dada comprobable que indique que abans n'eren unes altres. Per tant, haurem de concloure que, efectivament, i mentres no hi hage cap altra evidència que ho contradiga, les entrades al castell estaven al Portellàs i a l'Era del Portal.

Respecte a la ubicació de l'anterior cementeri, la font d'informació teua i meua és la mateixa; la troballa d'ossos és una evidència que fa possible l'existència d'un cementeri temps enrrere. A més, si tenim en compte l'ubicació de les primeres cases del poble i el camí d'entrada (baixant de l'Era del Portal), el cementeri queda on solen estar quasi tots els cementeris (als afores del poble). No havia pensat amb la direcció cap a La Meca, però sí que és cert; potser siga, com dius tu, un cementeri de l'època dels àrabs.

De les muralles, no hi ha cap dubte sobre l'existència d'una muralla defensiva al carrer Raval (a més dels arcs interiors d'algunes cases, la imatge de les finestres ho deixa més clar encara); però jo recordo haver vist algun altre arc a l'interior d'algun corral de l'altra banda del carrer Raval. El problema és que d'açò fa 20 anys o més, i a aquelles edats l'Història no estava dins de les meues prioritats immediates i no ho recordo massa bé. De tota manera, adjunto una altra ortofoto (esta sense pintar per mi) amb les curves de nivell que he utilitzat també en alguna de les anteriors imatges per a delimitar eixa muralla exterior de la que parlo.

De la casa d'Antonio no coneixia l'antiga denominació de casa del delme; quin significat pot tindre això? (perquè el delme era l'impost revolucionari de l'Esglèsia, no?). Pot significar que era allí on es cobrava el delme? Vol dir això que eixa casa ja estava construida dins del recinte emmurallat del castell? En tot cas, quan parles de que podria ser l'antiga carnisseria, et refereixes a èpoques més recents (és un dir), com el segle XVII, o podria ser anterior? Esta mateixa pregunta també me la faig respecte al graner, al molí i a la casa del batlle. De l'arc de casa Antonio es pot treure alguna conclusió sobre la data? Vaja ristre de preguntes...

I una última cosa... eixes fotos tan guapes del poble d'on les traus? ;)
« Darrera modificació: 17 de Desembre de 2008, 12:23:21 per Pere Escobar Solsona »
Nosotros somos seres racionales...
...de los que toman las raciones en los bares.

 

En la Resposta ràpida pots utilitzar BBC i emoticones com ho faries en un missatge normal, però d'una manera més convenient.

Atenció: en aquest tema no s'han enviat missatges al menys des de 120 dies.
Encara que estiguis segur de que vols respondre, si us plau considera començar un nou tema.

Nom: Correu:
Verificació:
Escriu les lletres mostrats en el dibuix
Escoltar les lletres / Sol.licitar una altra imatge
Escriu les lletres mostrats en el dibuix:
De quin poble som? ¿De qué pueblo somos?:
Escriu el mil en xifres. Escribe el mil con números.: