Autor Tema: La Guerra Civil  (Llegit 16029 cops)

0 Usuaris i 1 Visitant estan veient aquest tema.

Desconnectat Pere Escobar Solsona

 • Membre del P.I.B.
 • Membre del PIB
 • ****
 • Missatges: 1.393
 • Karma: +3/-0
 • Gènere: Masculí
 • Membre del P.I.B.
  • Opiniones inexpertas
La Guerra Civil
« el: 20 de Desembre de 2008, 01:21:53 »
Fins ara estem tractant aspectes de la Història de Benafigos molt llunyans en el temps, però hi ha altres passatges de la nostra Història que, no per desagradables i més recents, hem de deixar oblidats. No he trobat massa dades documentades, però amb les què tinc disponibles serà suficient per a donar una visió general.
El dia 7 de Juny de 1938, la 1ª Divisió de Navarra, dirigida pel General Rafael García Valiño (l'home de la foto de baix), redueix una bossa de resistents republicans que hi havia a Benafigos; l'objectiu era arribar a Atzeneta al dia següent, així que, a més del front de Benafigos (que era el principal), també es va avançar eixe dia pels dos costats: va caure Xodos i van avançar sense massa problemes pel riu Montlleó (es va contraatacar la posició que van aconseguir, però pareix que la cosa no va tindre molt d'èxit).
Tota la zona estava defesa pels Cossos de l'Exèrcit republicà XXI i XXII, dirigits per Errandonea i Ibarrola, respectivament; al dia següent, però, cau Atzeneta (defesa per la Divisió d'Extremadura i per les Divisions 52ª i 70ª), punt molt important militarment perquè conflueixen les carreteres que van cap a Albocàsser, l'Alcora i Vilafamés, que eren els punts des dels quals es pretenia iniciar l'atac a Castelló (l'ordre militar era «avanzar en la dirección general Adzaneta-Villafamés-Borriol, para alcanzar el Rio Mijares y apoderarse de sus puentes, manteniendo el contacto con el sector defensivo para avanzar después según la dirección general Cuevas de Vinromá-Borriol»).
La Guerra Civil com a tal ja havia passat per Benafigos.
« Darrera modificació: 23 de Desembre de 2008, 23:32:10 per Pere Escobar Solsona »
Nosotros somos seres racionales...
...de los que toman las raciones en los bares.

Desconnectat Pere Escobar Solsona

 • Membre del P.I.B.
 • Membre del PIB
 • ****
 • Missatges: 1.393
 • Karma: +3/-0
 • Gènere: Masculí
 • Membre del P.I.B.
  • Opiniones inexpertas
Re: La Guerra Civil
« Respondre #1 el: 20 de Desembre de 2008, 01:42:16 »
La repressió posterior a Benafigos està documentada amb 62 fulls corresponents a dos informes (un de 1938 i l'altre de 1944) inclosos dins la Causa General; els informes es troben a l'Arxiu Històric Nacional i consten de diligències, declaracions de la Guàrdia Civil, declaracions de detinguts i les decissions de la Fiscalia, tot en referència a possibles assassinats o desaparicions de persones en mans de l'exèrcit roig.

Benafigos no és, però, el poble pitjor parat per la repressió; les deportacions a camps d'extermini nazis van afectar (segons el que consta documentat) a dos persones d'Atzeneta, a dos de Vistabella, a dos de Culla, a un d'Ares o a un de Benassal; de tots ells, només un dels veïns d'Atzeneta (Jaime Ahicart Monfort) va salvar la vida quan va ser alliberat del camp de concentració de Mauthausen el 5 de Maig de 1945. De Benafigos no consta, segons les bases de dades disponibles fins ara (ací es poden consultar les persones deportades dels pobles de Castelló), que cap veí acabara a un camp de concentració nazi.

Pel que fa al maquis, hi ha documentada una equivocació de la Guàrdia Civil (que va ferir a la cama esquerra, el 7 de Desembre de 1944, a un veí de Benafigos anomenat José Barreda Montaner quan estava fugint per a no ser denunciat per caçar pardals amb visc) i una operació (sense èxit) per a agafar a 7 guerrillers que es dirigien des de Benassal cap a Atzeneta (dos destacaments de la Guàrdia Civil van estar durant cinc dies -del 20 al 24 de Març de 1945- esperant-los per l'entorn del Mas de Marín i al riu Montlleó, interrogant als habitants i revisant coves, masos i barrancs); a l'informe oficial només es diu que la col·laboració dels veïns interrogats va ser pràcticament nula.
« Darrera modificació: 20 de Desembre de 2008, 23:45:24 per Pere Escobar Solsona »
Nosotros somos seres racionales...
...de los que toman las raciones en los bares.

Desconnectat Pere Escobar Solsona

 • Membre del P.I.B.
 • Membre del PIB
 • ****
 • Missatges: 1.393
 • Karma: +3/-0
 • Gènere: Masculí
 • Membre del P.I.B.
  • Opiniones inexpertas
Re: La Guerra Civil
« Respondre #2 el: 23 de Desembre de 2008, 19:12:44 »
L'hemeroteca disponible a Internet no cobreix massa diaris, així que haurem d'utilitzar el que hi ha disponible, que és El Socialista (es pot accedir a tota l'hemeroteca des de la Web de la Fundación Pablo Iglesias, a l'apartat Archivo y Biblioteca).

Les imatges que adjunto corresponen als dies 9 al 12 de Juny de 1938; recordem que Benafigos i Xodos cauen el dia 7 i Atzeneta ho fa al dia següent. El dia 9 (que es correspon amb el part de guerra del dia 8, quan Atzeneta ja havia caigut), com podreu comprovar, es parla d'atacs rebutjats a Vistabella; el dia 10 es parla de nombrosos avions Fiat (italians) abatits, entre ells dos a Atzeneta i un a Benafigos (este va caure incendiat dins el terme), i de la pèrdua del Penyagolosa per la part de Villahermosa. El dia 11 (és a dir, al part de guerra del dia 10) ja es deixa entreveure la caiguda de Benafigos, Xodos i Atzeneta quan es parla de durs combats en la línia Llucena-Figueroles; però és només el dia 12 quan es reconeix la pèrdua de posicions republicanes, quan es parla de lluites entre El Castell i Les Useres. Són 3-4 dies els que tarden en reconéixer-se els avanços de l'exèrcit nacional.
Nosotros somos seres racionales...
...de los que toman las raciones en los bares.

Desconnectat Pere Escobar Solsona

 • Membre del P.I.B.
 • Membre del PIB
 • ****
 • Missatges: 1.393
 • Karma: +3/-0
 • Gènere: Masculí
 • Membre del P.I.B.
  • Opiniones inexpertas
Re: La Guerra Civil
« Respondre #3 el: 24 de Desembre de 2008, 01:21:23 »
Tot i que el dia 7 de Juny de 1938 va ser quan Benafigos va passar a mans nacionals, abans d'arribar al poble van haver lluites a tota la Lloma, on hi havia almenys dos punts defensius republicans (a la Penyaroja i dalt de l'Ortisella). El dia 4 de Juny controlaven els nacionals el Penyagolosa i la Serra d'Espaneguera, quedant enmig una zona de resistència republicana que tenia com a centre geogràfic Benafigos; entre el 4 i el 7 de Juny no van haver pràcticament moviments militars, que es van reiniciar en tota la seua extensió el mateix dia 7, arribant a Benafigos al final del dia.

La forta resistència republicana que hi havia a Atzeneta va obligar a utilitzar la força aèria (és la batalla en la que, segons el part republicà del dia 9, van caure abatits entre Atzeneta i Benafigos tres avions nacionals, tot i que en realitat només van ser impactats), de manera que també a la nostra comarca es van poder veure els avions de combat en acció.

Tota l'ofensiva d'aquells dies es pot revisar a la Web de l'Aula Militar Bermúdez de Castro, on el Tinent Coronel Manuel Salvador Gaspar fa una revisió en profunditat de tota la campanya militar a la província de Castelló durant 1938 i Jesús Salas Larrazábal fa un repàs a les actuacions de l'aviació a Castelló durant la Guerra Civil.
« Darrera modificació: 24 de Desembre de 2008, 01:24:02 per Pere Escobar Solsona »
Nosotros somos seres racionales...
...de los que toman las raciones en los bares.

Desconnectat Pere Escobar Solsona

 • Membre del P.I.B.
 • Membre del PIB
 • ****
 • Missatges: 1.393
 • Karma: +3/-0
 • Gènere: Masculí
 • Membre del P.I.B.
  • Opiniones inexpertas
Re: La Guerra Civil
« Respondre #4 el: 26 de Desembre de 2008, 01:07:26 »
Al diari Voluntad (el diari de la Falange Tradicionalista), a la seua edició de Gijón del dia 8 de Juny de 1938, ja es reflecteix la notícia de la presa de possessió de Xodos i Benafigos; per fonts directes de testimonis, se sap que els dies abans d'arribar al poble l'exèrcit nacional, la lluita es va dur a terme a distància, veient-se abundants intercanvis de ràfegues d'ametralladores entre les roques de Culla i la Lloma (alguna ràfega va arribar també als voltants de Benafigos, quan alguns veïns anaven a veure les ràfegues i pareix que van ser divisats i confundits amb soldats republicans).
També es van veure, els dies abans de l'arribada de l'exèrcit nacional, com tres vehicles provists d'ametralladores pujaven tots els dies (un d'ells a Les Eres) a fer trets cap a les posicions nacionals. La nit del dia 6 de Juny, la bossa de resistents de la què es parla a l'article de la Web de l'Aula Militar Bermúdez de Castro consistia en nombrosos efectius que van dormir a la Plaça Major (no en cabia ni un més, segons els testimonis); eixa bossa de resistents va anar augmentant a mesura que les posicions republicanes anaven retrocedint per l'avanç de les forces nacionals, però la major part del replegament (o de la fugida en alguns casos) republicà es va fer pel curs del Riu Montlleó en direcció a Atzeneta.

Les desercions també es van veure a Benafigos, on un soldat republicà, des d'uns dies abans de l'arribada de l'exèrcit nacional, es va amagar a una cova i només va eixir el dia 7 per la vesprada, quan es va presentar a la Plaça Major quan Benafigos ja estava en mans nacionals; les coves, per altra banda, van ser també durant un temps el refugi d'algunes famílies del poble.

Alguns tòpics dels què es sol parlar, com que l'exèrcit nacional enviava la temuda guàrdia mora al capdavant dels fronts (com a força de xoc i amb permís per a saquejar), es confirma amb les dades testimonials de l'arribada de l'exèrcit nacional, quan va ser eixa guàrdia mora la primera en arribar al poble i saquejar les cases mentres els soldats espanyols encara estaven de camí (li van fer indicacions a un veí sobre el què havia de posar a la porta de sa casa per a què no sigués saquejada, però quan va arribar ja va ser tard); com tampoc Benafigos es va lliurar dels soldats morts a les cunetes o a descampats (els gossos van tenir algun festín Detràs Serrades).

Es confirma també per testimonis que cap avió va caure al terme de Benafigos (sí almenys dos bombes, una que va esclatar i l'altra no), així com que a Atzeneta va haver un fort bombardeig al mateix casc urbà; els avions van continuar sobrevolant Benafigos després de caure Atzeneta, quan els republicans es van fer forts a la Serra d'Espadà (durant més de 15 dies del mes de Juliol van haver combats per a poder enllaçar les forces provinents de Castelló amb les forces que venien de Terol) i els esquadrons de bombarders anaven a descarregar les seues bombes allà, acompanyats de nombrosos avions de combat procedents, segurament, de La Cènia.

A eixe camp de batalla (la Serra d'Espadà) van ser obligats a anar tots els matxos de Benafigos per a actuacions de transport i aprovisionament de l'exèrcit nacional.

Pel que fa al maquis, també es confirma per testimonis l'error de la Guàrdia Civil quan va ferir a la cama esquerra a un veí que res tenia a veure amb els guerrillers.
« Darrera modificació: 26 de Desembre de 2008, 01:37:51 per Pere Escobar Solsona »
Nosotros somos seres racionales...
...de los que toman las raciones en los bares.

 

En la Resposta ràpida pots utilitzar BBC i emoticones com ho faries en un missatge normal, però d'una manera més convenient.

Atenció: en aquest tema no s'han enviat missatges al menys des de 120 dies.
Encara que estiguis segur de que vols respondre, si us plau considera començar un nou tema.

Nom: Correu:
Verificació:
Escriu les lletres mostrats en el dibuix
Escoltar les lletres / Sol.licitar una altra imatge
Escriu les lletres mostrats en el dibuix:
De quin poble som? ¿De qué pueblo somos?:
Escriu el mil en xifres. Escribe el mil con números.: